Ce înseamnă SPF și cum alegi produsele cu protecție solară

Utilizarea produselor cu factor de protecție solară este esențială pentru asigurarea sănătății pielii pe toată durata anului. În cele ce urmează, vă prezentăm ce înseamnă acest factor de protecție și care sunt cele mai potrivite produse de acest gen pe care le poți folosi.

Cuprins:

De ce trebuie să folosim produse de protecție solară

Cum ne afectează razele UV

Razele UVA

Razele UVB

Ce înseamnă SPF

SPF 15

SPF 30

SPF 30

SPF 100

Cum alegi produsele de protecție solară în funcție de tipul de ten

Protecție solară fizică (anorganică)

Protecție solară chimică (organică)

Produse cu SPF pentru ten predispus la acnee

Produse cu SPF pentru ten gras/mixt

Produse cu SPF pentru ten normal

Produse cu SPF pentru ten uscat

Produse cu SPF pentru ten sensibil

Cum alegi produsele de protecție solară în funcție de culoarea tenului

SPF pentru ten închis la culoare

SPF pentru ten deschis la culoare

Produsele de protecție solară pentru copii și bebeluși

Cum trebuie aplicate corect produsele de protecție solară

Produse de machiaj cu protecție solară

De ce trebuie să folosim produse de protecție solară

Lipsa unei preocupări constante de protejare a pielii de razele soarelui are ca efecte principale accelerarea procesului de îmbătrânire și poate contribui la apariția unor cancere ale pielii.

Cum ne afectează razele UV

Soarele emite diferite tipuri de raze de lumină, dintre care două sunt în primul rând responsabile pentru deteriorarea pielii: ultraviolete A (UVA) și ultraviolete B (UVB).

Razele UVA

Razele UVA, care pot trece prin sticlă, sunt mai insidioase, deoarece vă afectează pielea în profunzime chiar și atunci când nu o puteți simți înroșindu-se. Razele UVA pot pătrunde în profunzimea pielii, în stratul numit derm, și sunt de obicei asociate cu fenomenul de “bronzare a pielii”. Cu toate acestea, culoarea mai închisă a pielii este un semn de deteriorare a celulelor din derm. Razele UVA provoacă riduri, pete pe piele și îmbătrânirea prematură a acesteia.

Razele UVB

Razele UVB sunt mai scurte și nu pot trece prin sticlă, dar ele sunt cele care cauzează diferite probleme la nivelul pielii. Acestea afectează în primul rând stratul exterior numit epidermă. Ele sunt responsabile pentru arsurile solare și pentru unele tipuri de cancer de piele.

Ce înseamnă SPF

SPF (Sun Protection Factor) sau factor de protecție solară este un parametru care măsoară perioada de timp pentru care protecția solară poate apăra pielea împotriva razelor ultraviolete (UV). Cu alte cuvinte, SPF arată cantitatea de radiație pe care pielea o poate primi până când începe să se înroșească, dacă se utilizează produse cu protecție solară – creme, loțiuni, spray sau emulsii, comparativ cu cazul în care pielea este neprotejată.

Numerele SPF se referă de obicei numai la razele UVB, dar cele mai multe creme de protecție solară pot proteja și împotriva UVA.

Din acest motiv, veți dori să vă asigurați că pe eticheta produsului, referitor la protecția solară se menționează „sursă cu spectru larg”, „protecție UVA / UVB” sau „multi-spectru”.

Atenție! Dacă nu vedeți aceste formulări pe etichetă, este posibil ca produsul de protecție solară să nu vă protejeze împotriva razelor UVA.

Să presupunem că pielea se poate înroși după ce ați fost afară timp de 30 de minute și aveți o protecție solară SPF 15 pe care intenționați să o utilizați. În acest caz, puteți înmulți numărul de minute (30) cu factorul SPF, adică 15, ceea ce înseamnă că sunteți protejat în teorie timp de 450 de minute sau 7,5 ore. 

Cele mai multe produse de protecție solară își pierd însă proprietățile cu mult timp înainte, datorită impactului elementelor din mediul exterior asupra ingredientelor, dar și pe fondul unei aplicări necorespunzătoare. De aceea, produsele de protecție solară se aplică la fiecare două ore.

Atenție! Numărul de raze UVB față de care sunteți protejat crește, de asemenea, odată cu SPF, deci marginal.

SPF 15

O protecție solară cu un SPF de 15, atunci când este utilizată conform instrucțiunilor, împiedică 93% din razele UVB să ajungă la nivelul pielii.

SPF 15 reprezintă cea mai bună alegere pentru derularea unor activități normale. Este ideal pentru plimbările scurte sau mersul pe jos pe distanțe mai mici.  

SPF 30

O protecție solară cu un SPF de 30, atunci când este utilizată conform instrucțiunilor, împiedică 97% din razele UVB să ajungă la nivelul pielii.

SPF 30 reprezintă cea mai bună alegere dacă intenționați să faceți orice fel de activități în aer liber, cum ar fi drumeții sau înot.

SPF 50

O protecție solară cu un SPF de 50, atunci când este utilizată conform instrucțiunilor, împiedică 98% din razele UVB să ajungă la nivelul pielii. Este utilizată în special în cazul pielii sensibile și pentru copii, reprezentând o alegere bună pentru plajă și pentru expunerea prelungită la soare puternic.

SPF 100

O protecție solară cu un SPF de 100, atunci când este utilizată conform instrucțiunilor, împiedică 99% din razele UVB să ajungă la nivelul pielii.

Pe măsură ce valoarea SPF crește, protecția împotriva UVA scade din cauza modului în care interacționează ingredientele protectoare din protecția solară, motiv pentru care SPF 100 nu este recomandat.

Atenție! Este important să rețineți că, în timp ce SPF mai mari oferă mai multă protecție, acestea nu durează mai mult, așadar soluțiile se aplică la fel de des.

Cum alegi produsele de protecție solară în funcție de tipul de ten

Produsele de protecție solară pot fi produse minerale și produse chimice. Acești termeni se referă la ingredientele active utilizate pentru generarea factorului de protecție. Protecția solară fizică este considerată ca fiind “anorganică”, iar cea chimică “organică”. Există, de asemenea, doar o diferență de 5 până la 10 procente în modul în care funcționează aceste ingrediente, deoarece ambele tipuri absorb razele UV.

Protecție solară fizică (anorganică)

Soluțiile de protecție solară anorganice formează o barieră de protecție la nivelul pielii și o protejează prin absorbția a până la 95% din raze.

Protecție solară chimică (organică)

Produse chimice de protecție solară se absorb în piele ca o loțiune și provoacă o reacție chimică ce transformă lumina UV în căldură, astfel încât să nu poată dăuna pielii.

Așadar, cum alegeți produsele de protecție solară? Puteți începe cu elementele de bază: Alegeți un spectru larg și un SPF de cel puțin 30. Apoi puteți să luați în considerare factori care sunt importanți pentru tenul dumneavoastră, cum ar fi o afecțiune a pielii sau faptul că doriți să aplicați și alte produse cosmetice, precum fond de ten sau pudră.

Produse cu SPF pentru ten predispus la acnee

Alegeți loțiuni fluide și evitați cremele, deoarece acestea tind să fie grase și pot bloca porii.

Produse cu SPF pentru ten gras/mixt

Tenul gras nu este neapărat predispus la acnee, dar este bine să alegeți o protecție solară ușoară, pe bază de gel, care se usucă rapid pe piele. Multe dintre cremele cu SPF pentru ten mixt/gras pot fi utilizate ca bază pentru machiaj.

Produse cu SPF pentru ten normal

Puteți alege o emulsie de protecție solară hidratantă cu factor de protecție 15 sau 30, în funcție de scopul utilizării.

Produse cu SPF pentru ten uscat

Alegeți un produs de protecție solară sub formă de cremă hidratantă și evitați spray-urile, deoarece acestea pot conține alcool care usucă pielea.

Produse cu SPF pentru ten sensibil

Puteți utiliza un factor de protecție solară anorganic și să vă asigurați că produsul pe care îl cumpărați este fără alcool și parfum.  

Produsul are rolul de a proteja pielea corpului împotriva fotoîmbătrânirii. Laptele are la bază un nou concept farmaceutic, testat dermatologic pe pielea sensibilă. Acest produs are o textură ușoară, non-grasă și este rezistent la apă.

Cum alegi produsele de protecție solară în funcție de culoarea tenului

SPF pentru ten închis la culoare

Puteți utiliza orice tip de protecție solară chimică deoarece acestea sunt concepute pentru a intra în întregime în piele, fără a lăsa reziduuri de culoare albă. 

Această cremă are acțiune eficientă împotriva fotoîmbătrânirii tenului, pe tot parcursul anului. Are o formulă specială cu pigmenți de origine naturală, biocompatibili cu pielea sensibilă.

Tenta aurie o face potrivită pentru fototipuri închise sau piele bronzată.

Nu conține parfum și alcool. 

SPF pentru ten deschis la culoare

Pentru tenul deschis la culoare este bine să folosiți o loțiune de protecție solară hidratantă cu SPF cuprins între 30 și 50, cu pigmenți de origine naturală.

Aceasta protejează tenul împotriva fotoîmbătrânirii, pe tot parcursul anului. Crema conține pigmenți de origine naturală, biocompatibili cu pielea sensibilă

Produsul are o tentă naturală potrivită pentru fototipuri deschise de piele

Formula este ușoară, hidratantă. Crema este fără parfum și alcool. 

Atenție! Absorbanții chimici sunt mai susceptibili de a provoca iritații ale pielii așadar, dacă aveți o afecțiune a pielii, cum ar fi eczemă sau rozacee, sau dacă sunteți predispus la reacții alergice, utilizați doar creme de protecție solară pe bază de oxid de zinc și dioxid de titan.

Produsele de protecție solară pentru copii și bebeluși

Pentru bebeluși și copii, precum și pentru persoanele cu piele sensibilă, dermatologii recomandă creme de protecție solară fizice, deoarece șansele ca acestea să provoace erupții cutanate sau alte reacții alergice sunt mult mai mici. Se recomandă o protecție solară hipoalergenică, cu formulă delicată.

Această cremă asigură protecție solară avansată pentru copii și bebeluși peste 6 luni. 

Are o textură emolientă. Crema Protecție Solară pentru Copii SPF 50 Sun este rezistentă la apă. Produsul nu conține parfum sau alcool. 

Cum trebuie aplicate corect produsele de protecție solară

Toată lumea, indiferent de culoarea pielii, ar trebui să aplice o cantitate adecvată de protecție solară pentru a se asigura că pielea este protejată în mod complet.

Chiar dacă nu vă petreceți după-amiaza la piscină sau pe plajă, cu siguranță veți intra în contact cu razele UV care intră prin fereastră. Studiile arată că utilizarea zilnică a protecției solare poate reduce semnificativ riscul de cancer de piele și îmbătrânirea pielii.

Nu ar trebui să existe nicio diferență între calitatea soluției de protecție solară aplicată pe față sau pe corp. Cu toate acestea, pielea tenului este adesea mai sensibilă decât restul corpului, așa că mulți oameni preferă o formulă ușoară, realizată special pentru față, mai ales pentru rutina de zi cu zi. Ingredientele acestor creme sunt mai puțin susceptibile de a bloca porii sau de a irita pielea.

Loțiunile și cremele vor trebui aplicate cu cel puțin 15 minute înainte de expunerea la soare, pentru a putea fi absorbite corespunzător de către piele și a începe să acționeze la timp.

Indiferent de SPF-ul pe care îl utilizați, ar trebui să aplicați produsul de protecție solară la fiecare două ore. De asemenea, asigurați-vă că protecția solară este rezistentă la apă.

Evitați aplicarea cremelor de protecție solară cu pulverizator pe față, deoarece este posibil să inhalați substanțe nocive pentru plămâni. Pentru a obține o acoperire adecvată atunci când utilizați astfel de produse, ar trebui să pulverizați fiecare zonă – picioare, picioare, spate, brațe, umeri – timp de până la șase secunde.

Alte modalități de protecție solară

Nu uitați că este recomandat ca vara să purtați pălărie, îmbrăcăminte lejeră și deschisă la culoare și să stați la umbră sau în interior în timpul zilei, atunci când razele soarelui sunt cele mai puternice.

Produse de machiaj cu protecție solară

Fond de ten cu SPF

Fondul de ten cu SPF joacă un rol multiplu: acesta asigură protecție solară, mascarea imperfecțiunilor și uniformizarea culorii pielii.

  • Gerovital Beauty: Fond de Ten cu Acid Hialuronic și Vitamina E-SPF 10

Fondul de Ten Gerovital Beauty are o textură ușoară și fluidă care conferă un aspect uniform și natural. Formula îmbină armonios principii active care protejează, hidratează, maschează imperfecțiunile și uniformizează culoarea tenului. Acesta este disponibil în 6 nuanțe.

Concluzie

Este recomandat să folosiți produse de protecție solară pe toată durata anului, iar acestea să fie alese în funcție de vârstă și tipul de piele. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *