Produse protecție solară

Eritemul (arsurile solare) este o reacție acută, provocată în special de radiațiile UVB cu lungimea de undă de 300 nm, radiațiile UVA II având un potențial eritematos de 1000X mai mic. Eritemul se manifestă ca o înroșire a tegumentului, la aproximativ 4 ore de la expunere, prin dilatarea vaselor din plexul dermic și creșterea fluxului sangvin la acest nivel. În principal, este o reacție de tip proinflamator.
Foto-îmbătrânirea apare ca un cumul de efecte cronice ale expunerii repetate la RUV, atât UVB cât și UVA. Pielea devine mai uscată, rugoasă, apar cheratozele actinice, pigmentările neregulate. Pielea își pierde elasticitatea, ridurile se accentuează, vasele de sânge sunt mai dilatate (apar telangiectaziile), apare hiperplazie sebacee și comedoanele solare (puncte negre).
Din păcate, agresivitatea crescândă a soarelui depășește mecanismele de apărare ale pielii, deci, pentru menținerea sănătății acesteia, produsele cu protecție solară trebuie introduse chiar și în rutina zilnică de îngrijire a pielii feței și corpului, nu doar când stăm la soare. Trebuie alese produse cu factor de protecție ridicat, cu spectru larg de acoperire (UVB și UVA, chiar și împotriva spectrului vizibil și al celui infraroșu), cu filtre fotostabile.