Alopecie: Ce este, cauze, simptome, tratament

„De ce cade părul la femei sau la bărbați?” este întrebarea frecventă la care deseori este greu de răspuns. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva  metodele de tratament și prevenție, precum și ce înseamnă alopecia, care sunt cauzele și simptomele sale.

Alopecie: Ce este, cauze, simptome, tratament

Ce este alopecia?

Tipuri de alopecie

Alopecii  temporare

Alopecii permanente

Care sunt cauzele alopeciei?

Care sunt simptomele alopeciei?

Cum se clasifică alopecia?

Alopecia la bărbați

Alopecia la femei

Cum este diagnosticată alopecia?

Care este tratamentul pentru alopecie?

Cum poți preveni alopecia

Ce este alopecia?

Alopecia este termenul medical pentru căderea părului de la nivelul scalpului sau al corpului. În mod normal, părul unei persoane trece prin etapele de creștere, tranziție și cădere. O persoana cu păr sănătos poate pierde în medie 100 de fire pe zi. Dacă acest număr este mai mare, podoaba capilară se subțiază sau intervine procesul de chelire. 

Căderea părului poate fi de diferite moduri, în funcție de ceea ce o cauzează. De asemenea, ea poate veni deodată sau treptat și poate afecta doar scalpul sau întregul corp, ori poate fi temporară sau permanentă. Căderea părului poate fi rezultatul unor probleme ereditare, al modificărilor hormonale, al afecțiunilor medicale sau al unui proces natural de îmbătrânire.

Tipuri de alopecie

Alopecia poate fi de mai multe tipuri, după cum urmează:

Alopecii  temporare 

Alopeciile temporare sunt cele care apar în urma unor procese endogene sau exogene, cu efecte reversibile.

  • Alopecia androgenică – afecțiune care apare pe fondul unor factori genetici și de mediu; se manifestă prin pierderea progresivă a firelor de păr în zona frontal-parietală și apare atât la persoanele de sex feminin, cât și la cele de sex masculin. În cazul bărbaților, afecțiunea se poate manifesta la vârste tinere și poate duce la o pierdere parțială sau completă a părului. În cazul femeilor, afecțiunea se poate manifesta la vârste mature prin subțierea firului de păr. Afecțiunea se poate trata prin administrarea de medicamente cu prescripție medicală, medicamente topice, terapie cu laser.
  • Alopecia areată – afecțiune care are caracter autoimun; mai exact, sistemul imunitar atacă foliculii de păr. Se manifestă prin pierderea completă a părului în zone care au forma unui disc. Afecțiunea este imprevizibilă, poate debuta la orice vârstă, iar părul poate crește din nou în zonele afectate fără a necesita un tratament  specific. Nu este exclus, însă, ca persoana afectată să-și piardă complet părul. Afecțiunea se poate trata prin administrarea de medicamente și imunoterapie topică.

Există câteva tipuri diferite de alopecie areată. Printre cele mai cunoscute se numără: 

  1. Alopecia totalis – se manifestă prin căderea parului de la nivelul scalpului; dispare, de obicei, de la sine sau cu tratament.
  2. Alopecia universalis – cea mai avansată și cea mai rară formă de alopecie areată; se manifestă prin căderea completă a părului de pe corp, inclusiv sprâncenele și genele.
  3. Alopecia barbae – se manifestă prin căderea parului neuniform din barbă, dar care poate crește din nou cu tratament.
  • Efluvium telogen – afecțiunea se manifestă în special în rândul femeilor prin căderea difuză, acută sau cronică a firelor de păr, ca urmare a trecerii premature a acestora în faza telogen.
  • Alopecia postpartum sau efluviu telogen postpartum – afecțiunea se manifestă prin căderea vizibilă a părului la 2-3 luni după naștere. Afecțiunea este cauzată de schimbări hormonale, de aceea, este temporară; după aproximativ un an, nivelul hormonilor revine la normal și părul ar trebui să crească din nou. Este recomandat ca persoana să nu aibă deficiențe nutriționale care ar putea accelera căderea părului.

Alopecii permanente

Alopeciile permanente creează probleme medicale severe, din cauza caracterului lor definitiv.

  • Alopecia cicatricială – formă rară de alopecie, se manifestă prin căderea părului care lasă cicatrici sub suprafața pielii, deoarece foliculii de pe scalp sunt distruși de inflamație și înlocuiți cu țesut cicatricial. Uneori, starea aduce simptome cum ar fi mâncărime, durere și o senzație de căldură. Căderea părului din aceasta formă de alopecie este permanentă. Anumite formule de tratament pot ajuta părul nedeteriorat să crească și pot preveni apariția unor noi cicatrici. În unele cazuri se recomandă intervenții de transplant de păr.

Exista câteva subtipuri de alopecie cicatricială, inclusiv, alopecia fibrozantă frontala, lichen planopilaris și foliculita decalvans.

  • Alopecia de tracțiune – afecțiunea este cauzată de realizarea unor coafuri care deteriorează foliculii de păr: mișcări mecanice de întindere, tragere repetată, extensii de păr, căldura extremă, chimicale puternice. Afecțiunea poate cauza căderea permanentă a părului mai ales în zona tâmplelor. Transplantul de păr este cel mai frecvent tratament medical pentru cazurile cronice.

O afecțiune similară este alopecia chignon, care se manifestă prin căderea părului la coroana capului. Este cauzată de purtarea părului într-un coc strâns, fiind frecventă în rândul dansatorilor de balet.

Care sunt cauzele alopeciei?

Căderea părului are cauze multiple:

  • factori ereditari – un istoric familial de calviție;
  • proces natural de îmbătrânire;
  • pierdere semnificativă în greutate;
  • probleme metabolice – deficit de fier, proteine, vitamine, oligoelemente minerale, modificări hormonale – cauzate de sarcină, naștere, menopauză și probleme tiroidiene;
  • afecțiuni autoimune;
  • suferințe cutanate sau sistemice – lupus eritematos, diabet, infecții cu anumite ciuperci;
  • administrarea de medicamente și suplimente – efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru cancer, artrită, depresie, probleme cardiace, gută și hipertensiune arterială;
  • stres cronic – mulți oameni experimentează o subțiere generală a părului la câteva luni după un șoc fizic sau emoțional;
  • coafuri și tratamente – coafurile care trag părul strâns, temperaturi ridicate.

Care sunt simptomele alopeciei?

Semnele și simptomele căderii părului pot include:

  • subțierea treptată a părului pe partea superioară a capului – cel mai frecvent tip de cădere a părului care afectează oamenii pe măsură ce înaintează în vârstă;
  • plăci alopecice neuniforme sau circulare – procesul se poate manifesta pe scalp, barbă sau sprâncene, iar persoana poate resimți durere și mâncărime la nivel cutanat înainte de căderea părului;
  • slăbirea bruscă a părului – un șoc fizic sau emoțional poate provoca deteriorarea părului; 
  • pierderea părului pe tot corpul – se manifestă temporar pe fondul unor afecțiuni și tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia.

Cum se clasifică alopecia?

Alopecia la bărbați 

Alopecia la bărbați – scara Hamilton – Norwood descrie caracteristicile tipurilor de alopecie întâlnite la bărbați.

Tipul 1: căderea redusă a părului în zona frontală.

Tipul 2: pierderea părului în zona fronto-temporală.

Tipul 3: pierderea părului în special în regiunea vertexului – zona coroanei.

Tipul 4: zona vortexului se mărește. Căderea părului în zona frontală este mai mare decât cea descrisă la tipul 3.

Tipul 5: pierderea părului este extinsă, iar cele două zone de chelie sunt despărțite de o fâșie subțire de păr.

Tipul 6: regiunile fără păr (anterioară și posterioară) se unesc și se produce o lărgire a zonei afectate.

Tipul 7: în acest stadiu, mai rămâne doar o porțiune a părului inițial, la nivelul urechilor, care este unită de gât.

Alopecia la femei

Alopecia la femei – clasificarea Ludwig, folosită pentru descrierea tipurilor de alopecie întâlnite în rândul femeilor, stabilește:

Tipul 1: cădere difuză a părului în zona creștetului

Tipul 2: pierderea parului este mai pronunțată în regiunea creștetului

Tipul 3: pierderea părului este severă, se poate vedea cu ușurință scalpul.

Cum este diagnosticată alopecia?

Înainte de a stabili un diagnostic, medicul specialist va realiza un examen fizic și va pune un set de întrebări despre:

  • dieta zilnică;
  • rutina de îngrijire a părului;
  • istoricul medical și de familie;
  • vârsta de debut a căderii părului;
  • afecțiuni medicale precum sindromul metabolic și rezistența la insulină, aportul de steroizi anabolici etc;
  • status de fumător.

Se mai pot utiliza teste clinice precum:

  • dermatoscopia scalpului – tehnică neinvazivă utilă în evaluarea persoanelor cu alopecie; permite vizualizarea la dimensiuni mărite a părului și a pielii de la nivelul scalpului.
  • testul tragerii de păr – se trag ușor câteva zeci de fire de păr pentru a vedea cât de multe ies.
  • test de sânge – pentru a descoperi afecțiuni medicale care pot provoca căderea părului.
  • biopsia scalpului – prelevarea de probe pentru a examina rădăcinile părului la microscop.

În cazul femeilor, pentru a exclude alte afecțiuni de bază, se pot efectua următoarele determinări: testosteron, sulfat de dehidroepiandrosteron, insulină și prolactină.

Care este tratamentul pentru alopecie?

În cazul unor afecțiuni, podoaba capilară se poate regenera fără tratament în decurs de un an. Tratamentele pentru căderea părului includ administrarea de medicamente și efectuarea de intervenții chirurgicale.

Atenție! O schemă de tratament poate fi stabilită doar de către un medic specialist.

Cum poți preveni alopecia

Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să evitați calviția:

Concluzie

Atât femeile cât și bărbații se pot confrunta cu probleme temporare sau permanente de cădere a părului. Multe astfel de probleme pot fi prevenite, altele pot fi remediate în urma unor tratamente medicale, cât și prin utilizarea unor produse cosmetice dedicate.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *