Tenul gras: Cauze și rutina corectă de îngrijire

Tenul gras reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii, precum și una dintre problemele dermatologice principale care duce la declanșarea acneei și a senzației de strălucire permanentă a pielii. În cele ce urmează, vă prezentam care sunt cauzele tenului gras și rutina corectă de îngrijire a acestuia.

Cuprins:

Cum arată un ten gras

Care sunt cauzele tenului gras

Îngrijirea corectă a tenului gras

Cosmetice speciale pentru tenul gras

Produsele de machiaj recomandate pentru ten gras

Reguli de îngrijire pentru tenul gras

Cum arată un ten gras

Pielea poate avea o tentă permanentă prea strălucitoare, prea lucioasă. Sub fiecare dintre porii pielii exista o glandă sebacee care produce uleiuri naturale numite sebum. Acesta ajută la menținerea pielii hidratate și sănătoase. 

Tenul gras se poate simți încărcat și lucios în câteva ore după ce a fost curățat. Acesta are tendința de a produce acnee, deoarece sebumul se amestecă împreună cu celulele moarte ale pielii și se blochează în pori.

Care sunt cauzele tenului gras

Cauzele tenului gras includ factori genetici, factori de mediu și de stil de viață. Cheia în tratarea tenului gras constă în identificarea cauzei principale:

 • Factorii genetici – Dacă unul dintre părinți are tenul gras, copiii pot dezvolta glande sebacee hiperactive;
 • Vârsta – Odată cu procesul de îmbătrânire a pielii, organismul pierde din proteinele produse, așa cum este colagenul, iar glandele sebacee încetinesc producția de uleiuri naturale. Atenție! Este posibil să aveți tenul gras, dar va trebui să vă evaluați tipul pielii pe măsură ce îmbătrâniți;
 • Arealul geografic și anotimpurile – Oamenii tind să aibă pielea mai grasă în zonele cu clima caldă și umedă. De asemenea, este mai probabil să acumuleze mai mult sebum în piele în timpul verii decât  toamna sau iarna;
 • Pori dilatați – Porii se pot dilata din cauza vârstei, pe fondul fluctuațiilor de greutate și al erupțiilor anterioare. Porii mai mari au tendința de a produce mai mult sebum;
 • Utilizarea unor produse neadecvate de îngrijire a pielii – Tenul gras poate fi declanșat prin utilizarea produselor neadecvate de îngrijire a pielii. Există riscul de confuzie între tenul mixt și cel gras, iar ca urmare se pot folosi creme prea grase. Dacă aveți pielea mai uscată în timpul lunilor de iarnă, poate fi necesar să vă schimbați schema de îngrijire a pielii primăvara și vara cu creme hidratante ușoare și demachiante pe bază de gel;
 • Exagerarea rutinei de îngrijire a pielii – Spălarea insistentă a feței sau exfolierea prea frecventă pot face piele grasă, deoarece pot determina glandele sebacee să producă mai mult sebum. Este recomandat să nu vă spălați pielea de mai mult de două ori pe zi;
 • Lipsa unei protecții solare zilnice poate usca pielea, ceea ce duce la o producție mai mare de sebum;
 • Lipsa utilizării cremei hidratante – cremele hidratante nu determină tenul să devină gras. Dacă utilizați tratamente anti-acnee, pe bază de acid salicilic sau peroxid de benzoil, cu siguranță veți avea nevoie de o cremă hidratantă pentru a menține pielea sănătoasă. Cremele hidratante ușoare, pe bază de apă, funcționează excelent pentru îngrijirea tenului gras. 

Cosmetice speciale pentru tenul gras

Produsule de îngrijire pentru tenul gras, precum cele din gamele Derma + și Derma+ Premium Care, sunt special concepute pentru a răspunde nevoilor particulare ale pielii.

Acesta este un produs destinat curățării tenului gras. Gelul Spumant Purifiant Derma+ conține ingrediente precum acid salicilic, acid lactic, Sebaryl și Aquaxyl care ajută la curățarea tenului, reglarea secreției de sebum și hidratarea optimă. Pentru un efect vizibil, produsul se utilizează zilnic, dimineața și seara. 

Cu un pH apropiat de cel natural al lacrimii, apa micelară Gerovital H3 Derma+ curăță, împrospătează și hidratează pielea fiind un produs esențial pentru o rutină corectă de îngrijire a tenului gras. Aceasta nu conține alcool sau coloranți. Se poate utiliza dimineața și seara pentru îndepărtarea machiajului. 

Aceasta reglează secreția de sebum în timp ce pielea rămâne matifiată și hidratată. Sebaryl este un astringent natural cu efect antiiritant care îmbunătățește structura pielii grase. Soothexul din compoziție are rolul de a reduce înroșirea pielii. Emulsia diminuează aspectul porilor măriți și este potrivită atât pentru tenul gras, cât și pentru cel mixt. 

Aceasta este recomandată în special în cazul acneei juvenile ușoare şi medii. Crema antiacneică ameliorează coșurile și reduce punctele negre și roșeața. Are o formulă specială cu zinc și compuși activi care au rolul de a regla secreția de sebum și de a accelera vindecarea cicatricilor acneice. Pentru un efect vizibil, crema se aplică zilnic, o dată sau de două ori. 

În cele ce urmează vă prezentam câteva sfaturi care pot ajuta la îngrijirea corectă a tenului gras:

 • Curățați pielea de două ori pe zi cu un demachiant spumant fără ulei.
 • Utilizați o cremă hidratantă matifiantă fără ulei.
 • Exfoliați delicat pielea pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii, uleiul și bacteriile din pori.
 • Aplicați o protecție solară fără ulei. 
 • Utilizați produse de îngrijire a pielii care conțin ingrediente potrivite, cum ar fi acidul salicilic, niacinamida și acidul hialuronic.
 • Urmați o dietă echilibrată, bogată în fibre, legume și fructe. Evitați zahărul și carbohidrații rafinați, gălbenușul de ou, carnea roșie, alimentele grase și produsele din lactate.
 • Controlați nivelul de stres, deoarece stresul poate declanșa producția excesivă de sebum.
 • Ingredientele care nu sunt comedogenice și nu înfundă porii sunt potrivite pentru tenul gras: acid salicilic, niacinamida, acid hialuronic, peroxid de benzoil, zinc și acid glicolic. 

Produsele de machiaj recomandate pentru ten gras

Fondul de ten a beneficiat de expertiza cercetătorilor Gerovital fiind un produs de graniță între îngrijire și machiaj. Are o formulă specială ce îmbină perfect principii active care protejează și hidratează pielea cu ingrediente specifice cosmeticii decorative. Vitamina E asigură pielii protecție antioxidantă în timp ce de pudra silicon elastomeric îi conferă un aspect uniform, mat-satinat.

Aceasta creează o peliculă delicată pe suprafața pielii cu efect matifiant intens, care reduce semnificativ luciul neplăcut al feței.

Cu o textură lejeră, fluidă și o culoare deschisă, naturală, acest anticearcăn acoperă perfect semnele tenului obosit, dar și micile imperfecțiuni precum pete și urme de coșuri. Are o formulă îmbogățită cu ingrediente active precum Haloxyl, potrivit pentru pielea sensibilă.

Reguli de îngrijire pentru tenul gras

 Curățați tenul

Cel mai important pas al oricărei rutine de îngrijire a pielii este curățarea.

Se recomandă spălarea cu un bun demachiant exfoliant, atât dimineața, cât și seara.

De exemplu, gelul spumant purifiant Derma+ are o formulă special adaptată pentru curățarea tenului gras.

Utilizați un toner

Odată ce pielea este curată și lipsită de orice machiaj sau ulei, următorul pas pentru îngrijirea optimă a tenului gras este utilizarea unui toner care poate conține și acid salicilic, acid glicolic, acid lactic.

Tratați pielea

Dacă aveți un ten predispus la acnee, folosiți produse adecvate pentru a reducere producția de sebum și activitatea bacteriană de la nivelul pielii. Seara puteți folosi un produs de retinol pentru a ajuta la menținerea porilor neîncărcați și a unui ten curat.

Hidratați pielea

Hidratarea este un pas foarte important dacă aveți tenul gras. Folosiți creme hidratante ușoare, pe bază de apă.

Spălați-vă tenul după practicarea exercițiilor fizice

Pe lângă rutina de dimineață și de seară, este recomandată curățarea feței după exercițiile fizice. Acest lucru vă ajută să eliminați transpirația și uleiul care se pot acumula.

Folosiți creme cu protecție solară 

Când sunteți în aer liber, asigurați-vă că folosiți protecție solară care conține cel puțin SPF 30. Se recomandă ca aceasta să asigure o protecție completă atât împotriva radiațiilor UVA și UVB, cât și VL (lumina vizibilă de energie înaltă) sau IR (radiații infraroșii). De exemplu, crema pentru față SPF 50 Tentă Naturală Sun Expert beneficiază de Tehnologia Physablock ce contribuie la prevenirea apariției ridurilor și petelor și la combaterea fotoîmbătrânirii pielii. 

Concluzie

Dacă aveți tenul gras, urmărirea unui regim zilnic de îngrijire a pielii este cel mai bun mod de a reduce riscul de apariție a acneei și de a controla strălucirea excesivă.

Curățarea, tonifierea, tratarea și hidratarea pielii atât dimineața, cât și seara sunt elemente cheie într-o rutină zilnică de îngrijire.

Alegerea produselor potrivite, purtarea de protecție solară, spălarea feței după exercițiile fizice, pot de asemenea ajuta în menținerea pielii curate și sănătoase.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *