Pielea sensibilă – simptome și tratament

Dintre cauzele declanșatoare ale sensibilității tenului amintim:

  1. Pielea uscată – caracterizată prin alterarea sau fragilizarea filmului hidrolipidic protector. La persoanele tinere apare ca urmare a deshidratării iar la persoanele în vârstă atât prin pierderi de apă cât și prin deficiențe în secreția de sebum. Apar riduri mici, pielea devine mată și își pierde strălucirea, este aspră la atingere, are aspect deshidratat, cu crăpături și uneori sângerări ușoare. Apare cu precădere pe mâini, picioare și față. Aproape toate femeile încep să dezvolte un ten uscat începând cu vârsta de 30 ani.
  2. Dermatita atopică care afectează abilitatea pielii de a se apăra la agenți iritanți (bacterii, substanțe chimice, etc) în general inofensivi. Pielea se caracterizează prin uscăciune, prurit, aspect solzos, inflamare, apariția de pete colorate în roșu până la brun, apariția de pustule cu lichid și crustă tare deasupra.
  3. Dermatita iritativă de contact și dermatita alergică de contact – necesită tratament hidrocortizonic iar în cazul prezenței componentei alergice, se asociază și antihistaminice
  4. Rozaceea. Această afecțiune provoacă o sensibilitate extremă pielii. La contactul cu o substanță iritantă, pielea resimte imediat o reacție ca de arsură, cu înțepături, înroșire accentuată și evidențierea vaselor sangvine. (vezi articol despre Cuperoză)
  5. Diverse tipuri de urticarie – necesită tratament antihistaminic
  6. Fotodermatozele – sunt un teren favorizant pentru apariția tenului sensibil.

Deși persoanele cu ten sensibil au tendința de a crede că reacționează la orice din mediul înconjurător, modificări minore ale stilului de viață pot aduce îmbunătățiri semnificative pentru ten. Recomandăm:

  • Dușuri scurte, cu durata de 5-10 minute, cu apă caldă / evitarea apei fierbinți
  • Evitarea folosirii de produse astringente sau exfoliante
  • Evitarea mișcărilor de frecare a pielii, uscarea se face prin tapotări ușoare
  • Testarea oricărui nou produs pe o suprafață mică de piele, cel puțin cu 24 ore înainte de utilizarea pe întreaga suprafață de aplicare

Un rol important îl joacă identificarea produsului sau substanțelor iritative și evitarea folosirii lor cât și alegerea corectă a produselor de întreținere zilnică.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *